etiketter

fungerar tyvärr ej av någon anledning. så längst ned finner ni dem

fredag 15 oktober 2010

sashimi


Förtjänar ett inlägg för sig då den faktiskt är bland det godaste man kan äta, top tre till och med. Men det vet ju alla.

När man äter sushi ute på alla sunkhak vet man vad man får, sällan positivt överraskad, tyvärr är det ännu värre med sashimi då de har en tendens att ta mkt mer betalt trots att det är mindre fisk o mindre ris. Äter man det dock på bättre (el mindre dåliga) ställen så märker man direkt en skillnad. det viktigaste är att de skivar de upp fisken manuellt, dvs de använder inte samma färdigskurna fisk som alla använder till sushin. Det gör stor skillnad inte bara på smaken, då de kan anpassa fiskbitarna bättre och man får en finare konsistens + att det ser mycket trevligare ut. 99 av 100 sunk-sushihak gör inte detta utan kastar bara upp den färdigskivade på ett fat o tar 25-50% mer betalt för portionen än om det vore sushi.

Givetvis finns det undantag. Den överlägset bästa sashimin i stockholm har råkultur, de spelar en klass för sig. Marginellt dyrare än ett sunkställe, mao galet prisvärt och fantastiskt gott. Fem klara BD. Andra ställen som har bra sashimi är hattori devil, samba sushi, akki och ljunggrens. Men ser man till dessa så är det ju definitivt inte några sunkhak, de har högre ambitioner med sin mat. Jag har ej testat sashimi på ki-mama eller roppongi så där kan jag ej uttala mig.

Bland de enklare ställena jag testat finns det faktiskt två stycken i närheten av mariatorget som är riktigt bra. den stora favoriten är sushibar sen sei, deras sashimi är väldigt god, han fixar till den lite och den blir extra trevlig. Det är den nedre bilden till vänster, tyvärr gör bilden inte sashimin sin rätt till fullo. Men det är nog den bästa sashimin på enklare ställen jag testat (hittills i sthlm). Det andra stället är dragon sushi vid bysistorget. I deras fall är det lite kvantitet före kvalitet sizen är enorm – bra man är hungrig, dock ej dålig skall sägas, den är god! Se de två övre bilderna, det är äta där till vänster och för avhämtning till höger. De kör med standardfisk de lägger upp men man får mycket och det smakar bra.

Bilden längst ned till höger är akki, jag har tyvärr inte fler sashimibilder på denna dator.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar